SPØRGSMÅL
& SVAR

SPØRGSMÅL & SVAR

Hvis du har et spørgsmål, du ikke får besvaret her, er du velkommen til at maile eller stille dit spørgsmål på vores Facebookside – bare klik på ikonet. Eller du kan ringe på telefon 40 45 64 98.

Hvad skal jeg vide?

Egentlig behøver du ikke vide noget på forhånd. NVD Salg og montage sætter en ære I ordentlig rådgivning. Men du kan med fordel forberede dig, inden køb af NVDs produkter ved at kigge denne side med spørgsmål og svar igennem. Hvis du har spørgsmål, du ikke får besvaret her, er du velkommen til at maile eller stille dit spørgsmål på vores Facebookside – bare klik på ikonet. Eller du kan ringe på telefon 40 45 64 98.

Hvem er NVD salg og montage?

NVD Salg og montage gør det i solenergi og energioptimering for private og mindre virksomheder på sjælland. Vi tilbyder vinduer og døre, solcelleanlæg, vindmøller, varmepumper og efterisolering.
NVD er startet i 2007 af indehaveren Lars Kjærsgaard Bendtsen. Fra starten har vi beskæftiget os med salg og montage af vinduer og døre og forskellige tømreropgaver til private og erhverv. I 2011 startede vi med salg og opsætning af solcelleanlæg og varmepumper, og i 2013 har vi også fået husstandsmøller og tilbyder nu en samlet energiberegning og renovering/optimering under energivejlederordningen.

Hvilken garanti har jeg for kvalitet?

Som medlemmer af Solcelleforeningen er vi underlagt et sæt etiske retningslinjer, der omhandler information, kvalitet, troværdighed priser og ydelse. Vi er moralsk forpligtede til at yde en saglig og korrekt betjening af vores kunder. Vi er gennem foreningen orienterede om nyeste tiltag og lovgivning på solcelleområdet i Danmark. Se det samlede regelsæt på foreningens site….
Som medlemmer af energivejlederen. Vi er som energivejledere uddannet til at samarbejde med andre fagentreprenører og underentreprenører om en løsning, der dækker flere fagområder og sikrer ejeren af bygningen en energioptimal energiløsning. Ved gennemgang af bygningens energiforbrug og isoleringstilstand kan vi give en prioriteret liste med underbyggede forslag til besparelser og værdiforøgelse.

Er vindmøller kun for de store?

Nej, udbuddet er steget kraftigt, både inden for de små og større husstandsvindmøller, men man kan opleve stor forskel på kvalitet og ikke mindst produktivitet. Her er det vigtigt at se efter en mølle med en ordentlig garanti produceret af en mølleproducent med stor erfaring og viden indenfor vindmølleindustrien.

NVD sælger og opsætter vindmøller i samarbejde med Urhøj – én af de erfarne spillere på markedet. Vi tilbyder pt to størrelser møller:HUSSTANDSVINDMØLLER 25kW
Viking 25 kW er den perfekte mølle, hvis du er gårdejer, gartner eller bare har lyst til at skåne miljøet og pengepungen på samme tid!


HUSSTANDSVINDMØLLER 6kW

En husstandsmølle er en mølle, der er opstillet i tilknytning til fritliggende ejendomme, og hvis primære funktion er at levere energi til ejendommens eget forbrug – enten som elektricitet, varmt vand eller en kombination af elektricitet og varme. Energistyrelsens ”Initiativudvalg til udbredelse af små vindmøller” har defineret husstandsmøllen som en mølle med

  • en maksimal højde på 25 meter fra fundament til øverste vingetip
  • en rotordiameter på op til 13 meter og
  • en maksimal effekt på 25 kilowatt.

Kan jeg selv montere mine vinduer og døre?

Ja det kan du sagtens, men det er ikke noget vi kan anbefale. Du mister produktgarantien fra leverandøren, der forudsætter at produktet er korrekt monteret. Du kan godt være med under monteringen og udtagningen af vinduerne. Hvis du helt selv ønsker at montere, så er du selv ansvarlig for opsætningen – og dermed også garantien – også selvom vinduerne er købt hos NVD Salg og montage.

Hvad kan jeg få hos NVD, som jeg ikke kan få andre steder?

Hvis du kun vil have vinduer i dit hus eller lejlighed, uden skelen til kvalitet eller service, så kan vi ikke levere varen. Al erfaring viser at du ikke bliver tilfreds, da ofte er problemer med lavprisprodukter. Det er en stor beslutning og en stor investering at skifte vinduer i et hus. Det skal passe til huset samtidig med, at kvalitet og pris skal hænge sammen, og de skal gerne holde i mange år. Så er du pris- og kvalitetsbevist, så har NVDsalgogmontage altid en løsning, og der er oftest mange penge at spare ved rigtig rådgivning. Nvdsalgogmontage hjælper og rådgiver hele vejen igennem processen, så du kan blive den næste tilfredse kunde i vores portefølje.

Hvad sparer jeg ved at udskifte døre og vinduer?

Energien er ikke blevet billigere, i mange tilfælde kan du spare op til 25 % eller mere på din varmeregning, det bliver pludselig ikke længere fodkoldt i stuen, indeklimaet forbedres, huset/lejligheden bliver lysere og smukkere og ejendommen stiger i værdi. Du kan måske spare op til nyt køkken på nogle få år. Eller du kan bruge din varmebesparelse på andre goder.
– Du sparer penge mens du forkæler dig selv.

Skal jeg vælge plast eller træ til mine vinduer?

Det står dig selvfølgelig frit for at vælge, hvad der passer dig bedst. Men det er vigtigt at tage hensyn til æstetik, design, pris og holdbarhed, når du vælger vinduer til dit hus. Et træ/alu vindue er ca. 25% dyrere, men du slipper for nogensinde at male, og du har stadig det smukke træ inde i huset.

Hvornår kan jeg få skiftet vinduer?

Hele året. Det er en skrøne at man ikke skifter vinduer om vinteren, det tager ikke mange timer at skifte et vindue eller en dør, de fleste har nok prøvet at glemme et vindue på klem i sove- eller badeværelset når man tager på arbejde, det kan varmes op igen på ganske kort tid.
– Vi monterer hele året.

Hvor lang er leveringstiden?

Når vi i samarbejde er kommet frem til en beslutning om, hvilken type og fabrikat der passer bedst til dit hus eller lejlighed og din pengepung, er der typisk en leveringstid på ca. 4-6 uger. Når vinduerne er leveret aftaler vi dato for isætning med dig.
– NVDsalgogmontage sætter en stor ære i altid at holde en aftale.

HUSK at vi gerne kommer og energiberegner dit hus

energivejlederen

Hvor lang er tilbagebetalingstiden på et typisk SolarEdge solcelleanlæg fra Nvdsalogmontage?

Det afhænger af anlæggets ydelse og den fremtidige pris på elektricitet. Den fremtidige prisudvikling på el er ganske svær at forudsige, men generelt er elprisen over de sidste 35 år steget med ca. 7% i gennemsnit pr. år. Laver man en forsigtig fremskrivning af elprisen på blot 6%, med udgangspunkt i en elpris i dag på ca. kr. 2,00 / kWh., bliver tilbagebetalingstiden på 7-8 år. Forventer du at den fremtidige elpris (grundet nye grønne afgifter, inflation eller andet) stiger mere end 6% i gennemsnit, vil tilbagebetalingstiden blive meget kortere. I gennemsnit ligger tilbagebetalingstiden for anlæg fra Nvdsalgogmontage på mellem 5 - 8 år, men man skal være varsom med at udtale sig om tilbagebetalingstider, da det afhænger af en lang række faktorer og specielt de forudsætninger som opstilles til den fremtidige forventning til elprisen.

Hvor mange penge sparer jeg ved at lave min egen strøm?

Du sparer det producerede antal kilowatt timer (kWh) * den aktuelle pris på kWh fra dit elselskab. I øjeblikket er gennemsnitsprisen ca. kr. 2,20 / kWh. F.eks. vil et 4.000Wp anlæg placeret mod syd hældning 40 grader (optimal placering) producere 3.576 kWh x 2,20 kr. /kWh = kr. 7.867,20 i år (2013).

– Test selv dit el-forbrug her: batteri

Kan jeg selv montere solpanelerne på taget?

Ja. Vi har samlet en SolarEdge pakke fra Nvdsalgogmontage, der indeholder alle nødvendige komponenter og en let forståelig brugsvejledning. Det er ikke svært, men du skal selvfølgelig være forsigtig når du arbejder med dit tag. Dels at gå hvor der er lægter, og dels ikke at bore forkerte eller for store huller! Og endelig skal du jo ikke falde ned!

Kan jeg selv tilslutte panelerne til husets elinstallation?

Det kræver en autoriseret el-installatør. Nvdsalgogmontage tilmelder, tilslutter og færdigmelder dit SolarEdge solcelleanlæg.

Er det smart at kombinere sol-paneler og solvarme?

Man kan sagtens have begge anlæg fra Nvdsalgogmontage, uafhængigt af hinanden, monteret på sit hus, så man både har en strømproduktion og produktion af varmt vand til opvarmning mm. Det giver rigtig god mening. Desværre er der endnu ikke mulighed for at kombinere disse 2 teknologier i ét anlæg. Selv om det lyder oplagt, er der i realiteten tale om to meget forskellige teknologier. Solvarme er ”lavteknologisk”, og kræver noget vedligeholdelse. Solceller er modsat ”højteknologisk” og kræver i praksis meget lille eller ingen vedligeholdelse. Derfor er det endnu ikke lykkedes at sammensætte de to teknologier til noget fornuftigt – trods mange forsøg.

Hvor meget betyder skygger på mit tag?

Det betyder rigtig meget. Alle solcellerne fra Nvdsalgogmontage er forbundne gennem SolarEdge optimizerbokse, så skyggerne påvirker kun det enkelte panel og ikke som i andre anlæg, hvor hele produktionene nedsættes. Med fordelene fra Solaredge kan man optimere sin produktion med helt op til 25 %. Man kan sammenligne traditionelle anlæg uden SolarEdge teknologien med en vandslange. Bøjer man den på midten kommer der mindre eller ingen vand ud, ligegyldigt hvor lang den er og hvilket tryk der er i den anden ende. Det er derfor vigtigt at placere anlægget på en flade der er skyggefri i tidsrummet mellem kl. 9-17. Dette er dog ikke gældende for SolarEdge fra Nvdsalgogmontage hvor panelerne sidder på hver sin optimizerboks og derfor altid byder ind på strengen med det maximale, i forhold til ydre påvirkninger.

Hvad er anlæggets forventede levetid?

Solpanelerne fra Nvdsalgogmontage er designet til at holde i over 30 år. Vi giver 25 års garanti på at ydelsen maksimalt reduceres med 20 %. Montagesystemet er stål og aluminium og holder i mindst samme tidsrum. Vekselretteren er alle solstrøms systemers svageste punkt. Vores erfaringer er, at SolarEdge vekselrettere fra Nvdsalgogmontage holder i mange år. Dvs. mindst 12 år. De er designet til 20 års levetid. En forlænget garanti kan købes mod ekstra betaling. Vores forventning er at vekselrettere de kommende år vil falde i pris på linje med computerudstyr. Der er derfor grund til at tro at en eventuel udskiftning af solarEdge vekselretteren efter f.eks. 20 år, kan være relativ billig. SolarEdge giver 12 års garanti standard, kan udvides til 20 år.

Jeg vil gerne installere solpanelerne på et tag, der vender mod øst. Kan det betale sig?

Svar: Ja, men tilbagebetalingstiden bliver ca. 25 % længere.

Kan solpanelerne sikre strøm i huset under strømsvigt?

Nej. SolarEdge vekselretteren fra Nvdsalgogmontage føler om der er strømsvigt. I det tilfælde lukker den ned efter ca. 50 millisekunder. Ellers kan det være livsfarligt for elværkets reparatører.

Hvad bliver der af overskuds-strømmen?

Hvad bliver der af overskuds-strømmen på dage, hvor solen skinner kraftigt, og der kun er et lille strømforbrug i huset?
Det afhænger af om du har en måler, der kan "løbe baglæns". Har du ikke det, bliver strømmen tabt. Kan din måler løbe baglæns, får du endda penge for den. Du kan tjekke hos dit elselskab, hvilken afregningsmåler du har.

Skal elværket eller kommunen godkende mit solcelleanlæg?

De skal ikke godkende det, men anlægget fra Nvdsalgogmontage skal stikanmeldes. Det kan vores installatør klare. Men du skal naturligvis være opmærksom på lokalplaner. Området kan være fredet, eller der kan være servitutter som forhindrer opsætning. Men som regel er det problemfrit at installere et anlæg.

Skal min husforsikring ændres, fordi jeg installerer solpaneler?

SolarEdge Anlægget fra Nvdsalgogmontage bliver normalt opfattet som løsøre. Det vil sige, at din indboforsikring skal hæves til at dække anlægget. Men et lille anlæg burde ikke give anledning til forhøjelse af forsikringen. Du bør tjekke det hos dit forsikringsselskab.

Kræver et solcelleanlæg meget vedligeholdelse?

Nej, selve SolarEdge solcelleanlægget fra Nvdsalgogmontage kræver stort set ingen vedligeholdelse. Solcellemodulet kan hvis man ønsker det, afvaskes årligt med en fugtig klud. Derudover kan du tjekke om tag gennemføringen stadig er tæt og evt. efterspænde fastgørelsen af panelerne i montagesystemet. Står der træer tæt på huset bør grene klippes ned hvis de er vokset så meget, at de kan skygge på solcellemodulerne og derved mindske ydelsen.

Kan jeg senere tilkoble flere solcellemoduler og mindske elregningen tilsvarende?

Naturligvis. Er du startet med et mindre anlæg fra Nvdsalgogmontage, kan du senere parallelt koble ny paneler med samme ydelse for at få et større anlæg, efterhånden som du får lyst til en besparende merinvestering. Med SolarEdge kan der bruges paneler af forskellig størrelse.

Hvordan kan jeg se hvad anlægget yder og dermed mindsker elregningen?

Solaredge invertere fra Nvdsalgogmontage er monteret med display. Desuden får du fra Nvdsalgogmontage gratis adgang til dit eget anlæg på nettet. Går din måler i stedet baglæns kan du, eller eventuelt din elektriker, montere en produktionsmåler lige før strømmen går ind på nettet.

Skinner solen nok i Danmark til, at SolarEdge solcelleanlæg fra Nvdsalgogmontage er effektive?

Ja det gør den faktisk. Geografisk skal man sydligere end Bayern i Tyskland før solindstrålingen er markant højere end i Danmark. Naturligvis er betingelserne markant bedre i sommer månederne i Danmark end i vinterhalvåret, men alle anlæg er dimensioneret ud fra en forventet produktion over en 12 måneders periode – et såkaldt "normal år".

Hvornår er der solenergi nok til at solcelleanlægget producerer noget?

Selv når det er gråvejr kan solanlægget producere strøm. Dog er mængden af strømproduktionen afhængig af sol indstrålingen (direkte og diffus lys). Er sol indstrålingen mindre end ca. 1/10 af en god sommerdag, kan anlægget ikke producere strøm.

Bliver mit hus mere eller mindre værd, når jeg installerer et SolarEdge solcelleanlæg fra Nvdsalgogmontage?

Det må antages, at huset stiger i værdi, grundet prestige, miljø, selvforsyning og ikke mindst besparelser på elregningen. Dimensioneret korrekt til boligens forbrug, er du selvforsynende med energi på årsplan, når anlægget fra Nvdsalgogmontage er installeret. God fornøjelse.

Skinner solen nok til solcelleanlæg i Danmark?

Selvom mange sikkert vil mene, at solen skinner alt for lidt i Danmark, så er solcelleanlæg idag så energieffektive, at de sagtens kan levere store mængder elektricitet på Danske breddegrader. I et parcelhus med et gennemsnitligt energiforbrug, vil der i sommerhalvåret ofte være større EL-produktion end der forbruges. Overskudselektriciteten går ikke tabt, men løber “baglæns” igennem EL-måleren, hvorved strømmen opspares. Herved kan tilbagebetalingstiden på solcelleanlæget komme helt ned på kun 6-8 år.

Test selv, om solceller kan betale sig med dit el-forbrug her:

Hvordan virker et solcelleanlæg?

Et solcelleanlæg omdanner solens energi, til energi der sendes direkte ind i dit eget el-net. Det foregår i princippet ganske enkelt.

Når solens stråler rammer forsiden af solcellen, løsrives elektroner som vandrer gennem solcellen og skaber en spændingsforskel (Volt) og dermed dannes en elektrisk strøm (Ampere).

Solcellerne lamineres (forsegles) mellem lufttætte og UV bestandige materialer. Oftest bag en glasplade. Man har nu et solcellepanel, som producerer strøm når det udsættes for sollys.

Solcellerne er forbundet indeni panelet. Et panel består typisk af 36-72 solceller. Alle solcellerne er serieforbundet i solcellepanelet. Dermed øges spændingen. Det gælder dog ikke for SolarEdge hvor hvert panel styres separat.

Den samlede spænding og strømstyrke angiver effekten og udtrykkes i Watt.

Solcellepaneler laver kun jævnstrøm, som kendes fra batterier. For at kunne føde den producerede strøm ind i dit elnet skal den omformes til vekselstrøm.

En vekselretter (Eng.: Inverter) omformer jævnstrøm til vekselstrøm som er konform med dit el-net. En god vekselretter har en virkningsgrad på ca. 94-96%. Energien passerer gennem din el-måler som i princippet ”løber baglæns” når solen skinner, med mindre at du har et større forbrug i huset. Hvis du har det, bruges din egen producerede energi først, dernæst trækker du strøm fra dit el-selskab.

Solcellen producerer strøm efter cellens virkningsgrad, samt efter den solindstråling som tidspunktet af døgnet samt årstiden betinger. Der produceres i sagens natur, langt mere energi i sommer månederne end i vinterhalvåret. I Danmark ligger den gennemsnitlige produktion på ca. 100 kWh pr. m2 per år for solcelleanlæg.

Solcelleteknologien er en moden, velprøvet og gennemtestet teknologi som har været anvendt i solcelle industrien (til bla. solcelleanlæg) de sidste 20-25 år. Energi produceret fra solceller vinder i disse år større og større indpas, som et økonomisk og klima-/miljø venligt alternativ til fossile brændstoffer.

Tag et kig på vores forskellige solcelleanlæg og se hvilket der passer til din bolig. Se også fordelene ved solaredge’s anlæg i videoerne her:
Er solfangeranlæg og solcelleanlæg det samme?

Nej – der er meget stor forskel på de to teknologier. Solfangeranlæg producerer varmt vand, mens solcelleanlæg producerer elektricitet. Disse 2 typer anlæg forveksles dog meget ofte i medier og i pressen. Denne hjemmeside omhandler udelukkende solcelleanlæg der producerer elektricitet.

Er det korrekt at solcelleranlæg er en ektremt dyr løsning?

Nej – intet er mere forkert. De sidste års udvikling med at skabe økonomiske og æstetiske løsninger, har været en stor succes. Derudover er prisen på råmaterialet (selve solcellerne) faldet markant den seneste periode, så solcelleanlæg nu kan anskaffes langt billigere, end mange er bekendt med.

Hvor meget strøm producerer solcellepanelerne?

Svar: Det afhænger af hvordan panelerne er orienteret i forhold til solen, og i forhold til panelets hældning. På tabellen nedenfor vises hvor meget strøm du kan forvente at anlægget producerer. SolarEdge kan producere op til 25% mere.

– Test selv, om solceller kan betale sig med dit el-forbrug her: batteri

1.000 Wp

Syd
Sydøst/vest
Øst/vest

25 grader

850 KWh
798 KWh
671 KWh

40 grader

877 KWh
809 KWh
640 KWh

60 grader

833 KWh
760 KWh
572 KWh

90 grader

617 KWh
567 KWh
420 KWh

2.000 Wp

Syd
Sydøst/vest
Øst/vest

25 grader

850 KWh
798 KWh
671 KWh

40 grader

877 KWh
809 KWh
640 KWh

60 grader

833 KWh
760 KWh
572 KWh

90 grader

617 KWh
567 KWh
420 KWh

3.000 Wp

Syd
Sydøst/vest
Øst/vest

25 grader

850 KWh
798 KWh
671 KWh

40 grader

877 KWh
809 KWh
640 KWh

60 grader

833 KWh
760 KWh
572 KWh

90 grader

617 KWh
567 KWh
420 KWh

4.000 Wp

Syd
Sydøst/vest
Øst/vest

25 grader

850 KWh
798 KWh
671 KWh

40 grader

877 KWh
809 KWh
640 KWh

60 grader

833 KWh
760 KWh
572 KWh

90 grader

617 KWh
567 KWh
420 KWh

6.000 Wp

Syd
Sydøst/vest
Øst/vest

25 grader

5.287 KWh
4.990 KWh
4.240 KWh

40 grader

5.429 KWh
5.040 KWh
4.039 KWh

60 grader

5.173 KWh
4.747 KWh
3.627 KWh

90 grader

3.884 KWh
3.595 KWh
2.709 KWh

Hvor lang er tilbagebetalingstiden på et typisk solcelleanlæg?

Det afhænger af anlæggets ydelse og den fremtidige pris på elektricitet. Den fremtidige prisudvikling på el er ganske svær at forudsige, men generelt er el-prisen over de sidste 35 år steget med ca. 7% i gennemsnit pr. år. Laver man en forsigtig fremskrivning af el-prisen på blot 6%, med udgangspunkt i en el-pris idag på ca. kr. 2,00 / kWh., bliver tilbagebetalingstiden på 7-8 år. Forventer du at den fremtidige el-pris (grundet nye grønne afgifter, inflation eller andet) stiger mere end 6% i gennemsnit, vil tilbage-betalingstiden blive meget kortere. I gennemsnit ligger tilbagebetalingstiden for vores anlæg på mellem 5 - 8 år, men man skal være varsom med at udtale sig om tilbagebetalingstider, da det afhænger af en lang række faktorer og specielt de forudsætninger som opstilles til den fremtidige forventning til el-prisen.

Kan solpanelerne virkelig lave 230 V vekselstrøm?

Nej, men det kan den SolarEdge vekselretter (inverter) fra Nvdsalgogmontage, som følger med i pakken. Panelerne laver jævnstrøm (DC) og omformes via SolarEdge vekselretteren til vekselstrøm (230 Volt AC). Vekselretteren tilsluttes husets øvrige installationer og sender strømmen ”baglæns” til el-nettet.

SPØRGSMÅL & SVAR

Hvis du har et spørgsmål, du ikke får besvaret her, er du velkommen til at maile eller stille dit spørgsmål på vores Facebookside – bare klik på ikonet. Eller du kan ringe på telefon 40 45 64 98.